A LEGFONTOSABB OLDALAK:

UngParty és Balládium

Honlapoptimalizálás - Seo Google

Arvisura laptop linképítés:

Budapest nevezetes arról, hogy számos szolgáltatás él jobbnál jobb ajánlatokkal, így például híres a virtuális szerver bérlés és a használt csavaros salgó-polc webáruház, valamint a minőségi pánikbetegséget is kezelő ügyvédi iroda kínálata csakúgy, mint a professzionális sofőrök vezette autók, a kulcs nélküli zárnyitás és zárcsere Budapest 30 km-es körzetében. Elérhető a tömeges sms-kampány optimalizálás - egyenesen a SEO-szakembertől, aki képzett linképítő mesterként képes a weblapok Google-helyezését javítani a találati listákon, tudva, hogy a komplex linkmarketing, honlapoptimalizálás, tartalommarketing és kreatív Google-keresőoptimalizálás segítségével a fővárosi agorafóbia weblapja is mentesülhet a Salgó Oszkár féle magánnyomozók törvényi hatásköre alól a közlekedés zéró toleranciája miatt érvényesített jogvédelem Ukrajnában, Kárpátalján és Budapesten - a Kádár-korszak illegális szamizdat sajtója

» Berniczky | » Balla D. | régi: » Kettenklub | Más: bdk-blog | bdk-versblog

Pilinszky-projektum


Balla D. Károly

A Pilinszky Projektum

Szövegjáték | Egyik legizgalmasabb költői kísérletem. Pilinszky János KÉT SZONETT c. munkáját egy-egy mesterszonettnek tekintve megírtam hozzájuk a 14-14 hiányzó szonettet, azaz mindegyik saját tizennégysorosom egy Pilinszky sorral kezdődött és egy következővel végződött. Bár úgy éreztem, munkám nagyon jól sikerült, a szakma különösebben nem figyelt fel rá. | Ebben a blogban az aktuális közlésüket a teljes sorozat befejezése előtt abbahagytam. Könyv alakban is megjelent, A ciklus méltó online megjelentetése még várat magára.


Pilinszky János Két szonettjét egy-egy mesterszonettnek tekintve megkísérlem megírni a hiányzó 2 × 14 "közbülső" szonettet. A munkát 2004-ben kezdtem, nyilvánosságot 2005-ben kapott a Debreceni Disputa c. folyóirat jóvoltából, amely időről időre közli az elkészült darabokat. A projektum rövid ismertetése 2005/5 számukban jelent meg az alábbiak szerint:

Pilinszky János a tömörítés mestere. Versei mintha a beszéd ősrobbanása előtt létezett végsűrítmények lennének: szavai eposzok és drámák premisszáiként hatnak, mintha bármelyikükből kilövellhetne az irodalom valahány bonyolult galaxisa.

Talán ez a példátlan feszültség adta, hogy Két szonett c. korai remekének sokadik olvasása közben felmerült bennem, két tizennégysorosa voltaképp olyan, mintha egy-egy mesterszonett lenne: nem önmagában álló egyszeri képződmény, hanem a „megelőző” 14 szonetten át variált képek és gondolatok végső konklúziója, összegzése.

Persze a „hiányzó” 2 × 14 szonett nem létezik, szóban forgó művét Pilinszky „egyszerű” ikerszonettnek szánta, tudomásom szerint soha nem is készült szonettkoszorút alkotni.

Mégis (vagy éppen ezért?) elhatároztam, a feltételezés alapján megkísérlem megírni a közbülső darabokat úgy, ahogyan azt a verstan megszabja: az egyes versek nyitó sorait egymás alá írva össze kell állnia a mesterszonettnek, ezen felül minden szonett záró sora egyszersmind kezdősora a következőnek.

Úgy is mondhatnám: minden Pilinszky-sorközt egy-egy új szonettel kell kitöltenem.

Célom: tisztelgés a költő személye és életműve előtt, továbbá bizonyítása annak, hogy műveinek tömörsége olyan mérvű, mintha mindenik valamely nagyobb alkotás esszenciája lenne. Ezen felül: kellő alkotói alázattal űzött költői játék, megfelelési kísérlet egy magam-támasztotta kihívásnak.

A projektum darabjai (a Debreceni Dusputában már publikáltak olvashatók a címre kattintva):

Első sorozat Második sorozat
  1. Túl az egyhalálon    1. Alkonyodik
  2. Halk enyészet    2. Ellentétel
  3. Az álmok szent pribékje    3.  Az ígéret fonákja
  4. Ki reggel megbocsáthat    4. Új vadonba
  5. Talán egy tiszta arc    5. Cinkelt jeggyel
  6. A lakoma    6. Csalt kegyek ragálya
  7. A keselyű    7. Túlvilági mezsgyén
  8. Kelepce    8. Kiket halál toloncolt
  9. Patrónusod égen, földön    9. A bűnök lényege
 10. Pogányok jussa   10. Kényszerek hatalma
 11. A hírhozó   11. Ne higgy a hősnek
 12. A kufár   12. Tépett hittel
 13. A mentelmi talár   13. A jámbor
 14. Biztos árulás   15. Visszajátszás

Frissítés: 2008 májusában a két szonettkoszorú megjelent könyv alakban: A Pilinszky-projektum.


Címkék: szöveg pilinszky projektum