Játékos pszichoterápia gyermekeknek
Nem zérus végösszegű játszma

Gyermekpszichodráma-játékok

gyermek-pszichodrama-jatek.jpgPszichodráma-terápia gyermekeknek

Nem is gondolnánk, hogy a gyermekek társadalma mekkora pszichés problémákat rejt. A gyermekpszichológia az egyik legkényesebb lélektani ágazat, fokozott körültekintést, érzékenységet és szakmai felkészültséget egyaránt igényel az ezzel foglalkozóktól.

Ilyenek a gyermek-pszichodráma foglalkozások, amelyek speciális terápiás eljárásokat igényelnek. Ahogy egy szakmai oldal ezt bőven kifejti, a gyerekpszichodráma játékos jellegű, a terapeuta általában nem bocsátkozik magyarázatokba, nem kommentál, nem von le tanulságokat. A csoportokat vezető felnőtt szerepe voltaképp annyi, hogy a gyermekek rendelkezésére álljanak.

A csoportmunkában a cselekvések konkrét jellege átemelődik, szimbolikus kifejezést kap A történés nem a konkrét tünetre fókuszál, hanem a célja az, hogy a hatások majd áttételesen és szimbolikusan jelennek meg a gyerek játékában. Ilyen módon jól feldolgozhatók a különböző magatartásbeli, kognitív-viselkedési és pszichoszomatikus zavarok.

Pszichodráma-csoportterápiák

A pszichodráma-csoportterápiák voltaképp a szorongások és fóbiák feloldását célzó kreatív játékok. A résztvevők maguk alkotják meg azt a közeget, amely problémáik feloldásának terepéül szolgálhat.

A játékokban a dramatista terapeuták kettős szerepben vesznek részt. Egyrészt ott vannak, ahol a gyerek, másrészt a játékon belül értelmezik, irányítják a folyamatokat, figyelnek a csoport egészének történéseire. A csoportmunka során a cselekvés szimbolikus kifejezést nyer (egy, az élettértől alapvetően különböző potenciális térben, "úgy tenni mintha" világban). Sohasem a konkrét tünetre fókuszál, ezért jól feldolgozhatók a különböző magatartászavarok: hipermotilitás, agresszivitás, figyelemzavar, esetleg menekülési kényszer, hisztéria, pániktünetek, pszichoszomatikus zavarok. Lehetővé válik a pszichoszociális problematikájú családokból érkező gyerekek problémáinak feldolgozása is. Az önkéntes részvétel erős motivációt eredményez, az oldott hangulat kizár bármilyen stigmatizációt.

A résztvevők kölcsönviszonyát tekintve pedig olyan társas játék, amely soha nem zérus végösszegű játszma: még a kudarcosnak látszó foglalkozásnak is megvan a haszna, a foglalkozások záró mérlege szakmai szempontból szinte mindig pozitív.

Kreatív játékok űzése nemcsak gyermekkorban hasznos, a felnőttek például megfeledkeznek agorafóbiájukról, ha egy sötét szobából a tág térbe kilépve kell megoldaniuk valamilyen fejtörőt vagy feladványt. A játékterápia a pánikbetegség leküzdésében kiegészítő kognitív gyakorlatként alkalmazható. Hatékony a memóriazavarok gyógyításában is. Például egyik szobából a másikba lépve az agyunk lezárja az egyik jelenetet, és felkészül a következő eseménysorra, és ilyenkor bizony néha előfordul, hogy rövid időre kiesik egy memóriadarab az agyunkból, és elfelejtjük, hogy miért is mentünk abba a bizonyos szobába. Ha memóriajátékokat játszunk rendszeresen, ez ritkábban fordul elő.

A legújabb bejegyzések

 • Manzárd tető - infra fűtés
  Manzárd tető - infra fűtésManzárdtető építésekor célszerű a tetőtérbe infrafűtés tervezése. A sötétsugárző infrapanelek nem tűzveszélyesek, ez a fa ácsolat és lambériás manzárdszoba biztonsága érdekében fontos. Az elektromos...
 • Hogyan tartsd meg a dolgozóidat?
  Hogyan tartsd meg a dolgozóidat?A lojális alkalmazott ma már igen nagy kincs, nem véletlen, hogy a cégek foggal-körömmel ragaszkodnak egyes munkavállalóikhoz. A kedvezőbb anyagi feltételek, az előrelépési lehetőségek azonban könnyen...
 • Csirkepaprikás mezei szegfűgombával
  Csirkepaprikás mezei szegfűgombávalMezei szegfűgomba (Marasmius oreades) A mezei szegfűgomba kellemesen fűszeres illatú (neve is innen származik) nyersen is jóízű, közkedvelt gombánk. Ne feledjük, az illata fontos bélyeg! Mérgező...
 • Játékos pszichoterápia gyermekeknek
  Játékos pszichoterápia gyermekeknekGyermekpszichodráma-játékok Pszichodráma-terápia gyermekeknek Nem is gondolnánk, hogy a gyermekek társadalma mekkora pszichés problémákat rejt. A gyermekpszichológia az egyik legkényesebb lélektani...

Népszerű PR-cikkek

 1. Manzárd tető - infra fűtés
  Manzárd tető - infra fűtésManzárdtető építésekor célszerű a tetőtérbe infrafűtés tervezése. A sötétsugárző infrapanelek nem tűzveszélyesek, ez a fa ácsolat és lambériás manzárdszoba biztonsága érdekében fontos. Az elektromos...

Honlapoptimalizálás

 • Honlap keresőoptimalizálás – SEO A weboldal keresőoptimalizálás kérdései A Google által a webmestereknek kiadott SEO-útmutató ugyan elég jól eligazít a honlap-keresőoptimalizálás alapvető kérdéseit illetően, így az ajánlások betartásával bárkinek módja van arra, hogy keresőbarát weblapot készítsen, (tovább)
 • Szemantikus weboptimalizálás, linképítés Szemantikus weboldal optimalizálás, linkprofil építés A szemantikus keresés mibenléte A Google keresőalgoritmusa az elmúlt évek fejlesztései és a gépi tanulás lehetővé tétele eredményeként ma már mesterséges intelligenciaként működik és a kulcsszavas egyezéseken messze (tovább)

A rendszer néhány oldala

A LEGFONTOSABB OLDALAK:

UngParty és Balládium

Termékek és Szolgáltatások. Életmód, technológia, WEB. Manzárd műhely. PR cikkek megjelentetése életmód, termék, szolgáltatás, internet, weboldalak témakörben. Keresőmarketing,  tartalmi alapú linképítés és Google honlap optimalizálás - SEO. Berniczky Éva és Balla D. Károly művei, könyvei - ismertetések, kritikák.

Budapest nevezetes arról, hogy számos szolgáltatás él jobbnál jobb ajánlatokkal, így például híres a virtuális pánikrendelő, az infrapanel webáruház. Honlap optimalizálás egyenesen a SEO-szakembertől, aki képzett linképítő mesterként képes a weblapok Google-helyezését javítani a találati listákon, tudva, hogy a komplex linkmarketing, honlapoptimalizálás, tartalommarketing és kreatív Google-keresőoptimalizálás segítségével a fővárosi agorafóbia weblapja is előbbre kerülhet.