9 dolog, amit ellenőrizz, ha nem indul az autó

autó nem indul

Bárkivel, bármikor megeshet, hogy nem indul be gépjárműve. Sajnos ez ugyanúgy előfordulhat használt és új autók esetében is, persze az újak esetében erre kisebb az esély. Amennyiben mégis megtörténne velünk ez a kellemetlen helyzet, akkor a megoldást megkönnyítendő összegyűjtöttünk 9 dolgot, amit ellenőrizhetünk, ha nem indul az autó.

1, Akkumulátor töltöttség ellenőrzése

Elsőként mindig az akkumulátort érdemes ellenőriznünk. Amennyiben elfordul a slusszkulcs és rá tudjuk adni a gyújtást, akkor kapcsoljuk be az ablaktörlőt. Ha nagyon lassan mozog, sokkal lassabban, mint máskor, akkor valószínűleg az akkumulátor feszültsége alacsony. Kapcsoljuk be a lámpákat is, ha nagyon halványan világítanak csak, akkor valószínűleg az akkumulátor lemerült.

2, Üzemanyag mennyiség ellenőrzése

Amennyiben nem az akkumulátor, akkor a második leggyakoribb ok az üzemanyag hiánya, vagy annak nem megfelelő érzékelése. Gyakori, hogy az üzemanyagmennyiség-mérő nem működik megfelelően és az autóból kifogy az üzemanyag, miközben a mérő azt mutatja, hogy még van benne. Sajnos ennek ellenőrzésére, nincsen alternatív mód hogy az üzemanyagszintet ellenőrizzük. Csak megbecsülni tudjuk az alapján, hogy mikor tankoltunk utoljára és mennyit mentünk az autóval azóta.

3, Nem tudunk gyújtást adni az autóra

Gyakran előfordul, ha a kormányzár be van kapcsolva, vagy ha az első kerekeket nyomja valami (pl.: járdaszegély), hogy nem tudjuk a kulcsot elfordítani a gyújtás irányába. Ebben az esetben, próbáljuk elfordítani a kormányt jobbra vagy balra, miközben lassan mozgatjuk a kulcsot – ez segíthet kioldani a kormányzárat. Egy másik lehetőség, hogy a kulccsal vagy a gyújtáskapcsolóval van probléma.

4, Gyújtás megvan, még sincs visszajelzés

Amennyiben nem világít semmi a műszerfalon, az azt jelenti, hogy nem érkezik elég energia az akksiból. Lehet, hogy rossz az akkumulátor vagy rossz a gyújtáskapcsoló. Kapcsoljuk be a fényszórókat, és ha működnek, akkor az akkumulátornak van elég energiája, így a probléma a gyújtáskapcsolóval vagy a vezetékekkel lehet. Ha semmi nem világít a műszerfalon és semmi elektromos dolog nem működik, akkor vagy az akkumulátor a hunyó vagy nincs kapcsolat az akksi és az autó elektromos rendszere között.

5, Kulcs alakú ikon világít a műszerfalon

Ma már számos autó fel van szerelve úgynevezett indításgátlóval, ami lehetővel teszi, hogy az autó csak akkor induljon, ha a megfelelő kulccsal próbálják indítani. Ez lényegében azt jelenti, hogy a slusszkulcs belsejében van egy chip egy biztonsági kóddal. Amikor ezt behelyezzük a kulcslyukba, a biztonsági rendszer szenzora beolvassa ezt a kódot.

Normális esetben, ha ráadjuk a gyújtást, akkor ez az ikon egy rövid ideig világít, majd elalszik. Ez azt jelenti, hogy a kulcs kódja helyes és az autó indulhat. Ha ráadjuk a gyújtást, de az ikon továbbra is világít vagy villog, akkor a biztonsági rendszer vagy nem ismerte fel a kulcsot vagy valami probléma van a rendszerrel. Előfordulhat, hogy az érzékelő nem jó, de lehet, hogy a kulcsot kell átprogramoztatni. Próbáljuk ki a pótkulcsot, ha semmi más nem működik.

6, Nem indul a motor

Ha nem történik semmi, mikor a kulcsot elfordítjuk, azt jelenti, hogy az indítómotor „nem forog”. Leggyakrabban ezt a rossz akkumulátor okozhatja. Ha az akksit ellenőriztük és jó, de az indítómotor nem forog, annak több oka is lehet, pl.:

 • a gyújtáskapcsoló rossz
 • az indító vezeték rossz
 • az indítómotor vagy a mágnes kapcsoló rosszak
 • automata váltónál a „neutral”, manuális váltónál a kuplung biztonsági kapcsolója rossz.
 • probléma van a jármű biztonsági rendszerével vagy más elektronikus vezérlőegységgel, ami megakadályozza az önindító működését.

7, Kattog, de nem indul a motor

Előfordulhat az is, hogy elfordítjuk a kulcsot, de a motor nem forog, minden, amit hallunk egy egyszer vagy többször ismétlődő kattanás a motortér felől. Nagyon gyakran ezt a gyenge akkumulátor vagy az akksin egy rossz csatlakozás okozhatja. Megeshet,  hogy az akkumulátor pólusai korrodáltak. Ha az akksi rendben van és a pólusok tiszták, nem korrodáltak, a mágnestekercs, az akksi kábelek vagy az önindító maga okozhatja a problémát.

8, Elindul a motor, majd lelassul és kattog

Ha a motor fordulatszáma folyamatosan lassul, vagy csak kattog, akkor az önindító motor nem ad át elég energiát a motornak. Ezt a problémát viszonylag könnyű felismerni, mivel csak 2 kábel van, amik az energiát szállítják az akksiból a motorhoz. Itt is gyakori ok a gyenge akksi, de a rossz indítómotor is okozhatja. És persze egy rossz kábel vagy korrózió is okozhat ilyen tüneteket.

9, Pörög a motor, de nem indul az autó

Ha a motor pörög, de az autó nem indul, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az akkumulátor és az önindító működik. Ilyenkor üzemanyag, vagy elektronikai probléma állhat fenn, amihez mindenképp szerviz szükséges. ilyenkor a legegyszerűbb ha keresünk egy trélert Budapesten, vagy vidéken és elszállítatjuk a legközelebbi szervizbe járművünket.

Összegezve:

Annak hogy a jármű nem indul számos oka lehet, melyek jelentősebb része elektronikai gond lehet, de ezen felül is találkozhatunk nem várt problémákkal. Amennyiben nem vagyunk biztosak a hiba forrásában, akkor mindenképp érdemesebb autómentő segítségével szervizbe szállíttatni az adott gépjárművet.

A legújabb bejegyzések

 • 9 dolog, amit ellenőrizz, ha nem indul az autó
  9 dolog, amit ellenőrizz, ha nem indul az autóBárkivel, bármikor megeshet, hogy nem indul be gépjárműve. Sajnos ez ugyanúgy előfordulhat használt és új autók esetében is, persze az újak esetében erre kisebb az esély. Amennyiben mégis megtörténne...
 • Milyen anyagból legyen az ovis ágynemű?
  Milyen anyagból legyen az ovis ágynemű?Az ovis ágynemű választását megnehezíti, hogy sok téves információ kering a nagyvilágban. A gyermek szempontjából nagyon fontos, hogy az ágynemű megfelelő anyagból legyen. Mármint legyen puha,...
 • Manzárd tető - infra fűtés
  Manzárd tető - infra fűtésManzárdtető építésekor célszerű a tetőtérbe infrafűtés tervezése. A sötétsugárző infrapanelek nem tűzveszélyesek, ez a fa ácsolat és lambériás manzárdszoba biztonsága érdekében fontos. Az elektromos...
 • Hogyan tartsd meg a dolgozóidat?
  Hogyan tartsd meg a dolgozóidat?A lojális alkalmazott ma már igen nagy kincs, nem véletlen, hogy a cégek foggal-körömmel ragaszkodnak egyes munkavállalóikhoz. A kedvezőbb anyagi feltételek, az előrelépési lehetőségek azonban könnyen...

Népszerű PR-cikkek

 1. Milyen anyagból legyen az ovis ágynemű?
  Milyen anyagból legyen az ovis ágynemű?Az ovis ágynemű választását megnehezíti, hogy sok téves információ kering a nagyvilágban. A gyermek szempontjából nagyon fontos, hogy az ágynemű megfelelő anyagból legyen. Mármint legyen puha,...
 2. 9 dolog, amit ellenőrizz, ha nem indul az autó
  9 dolog, amit ellenőrizz, ha nem indul az autóBárkivel, bármikor megeshet, hogy nem indul be gépjárműve. Sajnos ez ugyanúgy előfordulhat használt és új autók esetében is, persze az újak esetében erre kisebb az esély. Amennyiben mégis megtörténne...

Honlapoptimalizálás

 • Honlap keresőoptimalizálás – SEO A weboldal keresőoptimalizálás kérdései A Google által a webmestereknek kiadott SEO-útmutató ugyan elég jól eligazít a honlap-keresőoptimalizálás alapvető kérdéseit illetően, így az ajánlások betartásával bárkinek módja van arra, hogy keresőbarát weblapot készítsen, (tovább)
 • Szemantikus weboptimalizálás, linképítés Szemantikus weboldal optimalizálás, linkprofil építés A szemantikus keresés mibenléte A Google keresőalgoritmusa az elmúlt évek fejlesztései és a gépi tanulás lehetővé tétele eredményeként ma már mesterséges intelligenciaként működik és a kulcsszavas egyezéseken messze (tovább)

A rendszer néhány oldala

A LEGFONTOSABB OLDALAK:

UngParty és Balládium

Termékek és Szolgáltatások. Életmód, technológia, WEB. Manzárd műhely. PR cikkek megjelentetése életmód, termék, szolgáltatás, internet, weboldalak témakörben. Keresőmarketing,  tartalmi alapú linképítés és Google honlap optimalizálás - SEO. Berniczky Éva és Balla D. Károly művei, könyvei - ismertetések, kritikák.

Budapest nevezetes arról, hogy számos szolgáltatás él jobbnál jobb ajánlatokkal, így például híres a virtuális pánikrendelő, az infrapanel webáruház. Honlap optimalizálás egyenesen a SEO-szakembertől, aki képzett linképítő mesterként képes a weblapok Google-helyezését javítani a találati listákon, tudva, hogy a komplex linkmarketing, honlapoptimalizálás, tartalommarketing és kreatív Google-keresőoptimalizálás segítségével a fővárosi agorafóbia weblapja is előbbre kerülhet.