Manzárd tető - infra fűtés

manzard-teto-futes.jpg

Manzárdtető építésekor célszerű a tetőtérbe infrafűtés tervezése. A sötétsugárző infrapanelek nem tűzveszélyesek, ez a fa ácsolat és lambériás manzárdszoba biztonsága érdekében fontos. Az elektromos infra fűtés akkor a leggazdaságosabb, ha a villanyenergiát ehhez a tetőre helyezett napelemek és az áramot tároló akkumulátorok biztosítják. A manzárd a lakás ékességévé válhat megfelelő tervezés és kivitelezés esetén. Dolgoztasson profikkal, beleértve a belsőépítészt és az infrasugárzók telepítésében jártas szakembereket.

Tető tervezési egyszeregy infrafűtéssel

A ház teteje nem csupán funkcionális, de esztétikai szempontból is rendkívül fontos. Amikor a tervező a megfelelő tetőszerkezeten gondolkodik, számos tényező befolyásolja döntését: az épület típusa, statikai sajátosságai, a környék építészeti stílusa, a trendek, a megrendelő elvárásai, a tetőtér kifűthetősége, anyagi szempontok stb. Éppen ezért, mielőtt belefogunk házunk tető-típusának kiválasztásába és a tervezővel történő egyeztetésbe, néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk. 

Napjaink otthonainál leginkább az egyszerűsített formák élik divatjukat, még kedveltek a mediterrán, kisebb hajlásszögű tetők (kb. 25 fok), a városi életmód mellett hódítanak a zöldtetők, a növényzettel borított lapostetők, s a teraszos megoldások is. A vidéki házak esetében maradt a 45 vagy 35 fokos hajlásszögű, hagyományos, legtöbbször cserépfedésű magastető és manzárdtető használata, melyek alá elfér akár a kamaszfiú-kamaszlány számára ideális manzárdszoba, akár egy leginkább tárolási célokat szolgáló padlás is.

Szarufa, talpfa, szelemen, födémgerenda

A magastetőknél a fedőszerkezetet az általában egy méterenkénti távolságban elhelyezett szarufák tartják. E szarufák a falak fölötti, úgynevezett talpszelemenen, esetleg közbeeső szelemenen, és a legfelső "taréj"- szelemenen nyugszanak. Ezek a szelemenek pedig szintén, négy méteres távolságra lerögzített oszlopokon állnak, melyek kötőgerendán, vagy a födémbe ágyazott kiváltón nyugszanak. Az ilyen szerkezeti megoldás biztosítja a megfelelő rugalmasságot, elég stabil, így többféle hajlásszögű és fesztávolságú tetőnél, így tört nyergű manzárd tetőnél is használható.

A tetőszerkezet legtöbbször és hagyományosan fából készült, de ismert és többször alkalmazott a vasbeton- és fémszerkezet is. Ez utóbbi a faszerkezetekhez hasonlóan, hegesztett vagy csavarozott kapcsolatokkal építik meg. A fémnél azonban lehetőség van nagyobb fesztávolságok áthidalására közbenső alátámasztás nélkül (például hangárok, csarnokok, bevásárlóközpontok lefedése). A fémet társas- és családi házaknál is használják, ilyen esetekben a tető vékony falú, előre gyártott könnyűfém-profilokból készül. A fém hátránya a jó hővezetés, a sugárzó hő használata fűtésre fémszerkezeteknél kevéssé gazdaságos. Infrasugaras fűtőtesteket faszerkezetű tetőterekben használjunk.

A vasbetonból készült magastető-szerkezetet általában nagyobb alapterületű társasházaknál, beépített tetőterek fölött alakítanak ki. Nagy előnye, hogy - közbeeső támasz nélkül -komplikáltabb tetőformát is kialakíthatnak belőle. Szintén hasznos tulajdonsága, hogy alatta a tetőtér lassabban melegszik fel, így a szigetelés és a fűtés egyszerűbbé válik. Hátránya viszont, hogy igencsak költséges és munkaigényes, mivel szükség van egy másodlagos, fatető felszerelésére is, mely a héjazatot tartja.

Infrasugaras fűtés a manzárdon


manzard-infrapanel.jpgEnergiatakarékos az infrafűtés a manzárdon. Mind a lapostetők, mind a manzárdtetők kialakításához is szükség van pontos tervezésre és fűtéstechnikai szakismeretre. A belsőépítészet is szerepet játszik. Meg kell határozni a lejtésviszonyokat, jó minőségű, többrétegű szigetelés alkalmazásával pedig vízhatlanná kell tenni a tetőt, a lakott tetőtér melegéről is gondoskodni kell fűtőtestek felszerelésével. Emellett gondolni kell a gyakran szélsőséges hőmérsékleti és időjárási viszonyokra, s ellenállóvá kell tenni a mechanikai sérülésekkel és a túlmelegedéssel-túlhűléssel szemben is, . Leginkább az aprócska kerttel rendelkező, vagy kert nélküli társasházaknál, modern családi házaknál választják a lapos tetős megoldást, főként tetőterasszal. A kültéri terasz is fűthető infrasugárzókkal, a beltéri manzárd melegét bízzuk sötétságárzó infrapanelekre. A tetőre telepítsünk napelemeket.

A legújabb bejegyzések

 • 9 dolog, amit ellenőrizz, ha nem indul az autó
  9 dolog, amit ellenőrizz, ha nem indul az autóBárkivel, bármikor megeshet, hogy nem indul be gépjárműve. Sajnos ez ugyanúgy előfordulhat használt és új autók esetében is, persze az újak esetében erre kisebb az esély. Amennyiben mégis megtörténne...
 • Milyen anyagból legyen az ovis ágynemű?
  Milyen anyagból legyen az ovis ágynemű?Az ovis ágynemű választását megnehezíti, hogy sok téves információ kering a nagyvilágban. A gyermek szempontjából nagyon fontos, hogy az ágynemű megfelelő anyagból legyen. Mármint legyen puha,...
 • Manzárd tető - infra fűtés
  Manzárd tető - infra fűtésManzárdtető építésekor célszerű a tetőtérbe infrafűtés tervezése. A sötétsugárző infrapanelek nem tűzveszélyesek, ez a fa ácsolat és lambériás manzárdszoba biztonsága érdekében fontos. Az elektromos...
 • Hogyan tartsd meg a dolgozóidat?
  Hogyan tartsd meg a dolgozóidat?A lojális alkalmazott ma már igen nagy kincs, nem véletlen, hogy a cégek foggal-körömmel ragaszkodnak egyes munkavállalóikhoz. A kedvezőbb anyagi feltételek, az előrelépési lehetőségek azonban könnyen...

Népszerű PR-cikkek

 1. Milyen anyagból legyen az ovis ágynemű?
  Milyen anyagból legyen az ovis ágynemű?Az ovis ágynemű választását megnehezíti, hogy sok téves információ kering a nagyvilágban. A gyermek szempontjából nagyon fontos, hogy az ágynemű megfelelő anyagból legyen. Mármint legyen puha,...
 2. 9 dolog, amit ellenőrizz, ha nem indul az autó
  9 dolog, amit ellenőrizz, ha nem indul az autóBárkivel, bármikor megeshet, hogy nem indul be gépjárműve. Sajnos ez ugyanúgy előfordulhat használt és új autók esetében is, persze az újak esetében erre kisebb az esély. Amennyiben mégis megtörténne...

Honlapoptimalizálás

 • Honlap keresőoptimalizálás – SEO A weboldal keresőoptimalizálás kérdései A Google által a webmestereknek kiadott SEO-útmutató ugyan elég jól eligazít a honlap-keresőoptimalizálás alapvető kérdéseit illetően, így az ajánlások betartásával bárkinek módja van arra, hogy keresőbarát weblapot készítsen, (tovább)
 • Szemantikus weboptimalizálás, linképítés Szemantikus weboldal optimalizálás, linkprofil építés A szemantikus keresés mibenléte A Google keresőalgoritmusa az elmúlt évek fejlesztései és a gépi tanulás lehetővé tétele eredményeként ma már mesterséges intelligenciaként működik és a kulcsszavas egyezéseken messze (tovább)

A rendszer néhány oldala

A LEGFONTOSABB OLDALAK:

UngParty és Balládium

Termékek és Szolgáltatások. Életmód, technológia, WEB. Manzárd műhely. PR cikkek megjelentetése életmód, termék, szolgáltatás, internet, weboldalak témakörben. Keresőmarketing,  tartalmi alapú linképítés és Google honlap optimalizálás - SEO. Berniczky Éva és Balla D. Károly művei, könyvei - ismertetések, kritikák.

Budapest nevezetes arról, hogy számos szolgáltatás él jobbnál jobb ajánlatokkal, így például híres a virtuális pánikrendelő, az infrapanel webáruház. Honlap optimalizálás egyenesen a SEO-szakembertől, aki képzett linképítő mesterként képes a weblapok Google-helyezését javítani a találati listákon, tudva, hogy a komplex linkmarketing, honlapoptimalizálás, tartalommarketing és kreatív Google-keresőoptimalizálás segítségével a fővárosi agorafóbia weblapja is előbbre kerülhet.